Voor de kleine ondernemer is het innen van openstaande facturen vaak een lastig karwei.
Grote opdrachtgevers maken hier vaak misbruik van. Hoge kosten bij de rechtbank en ook een gebrek aan vaardigheden in het innen van facturen maken de positie van het MKB er als schuldeiser niet beter op.
Niet betalende klanten; iedere ondernemer heeft het wel eens meegemaakt. En de administratieve zeer tijdrovende rompslomp die dat met zich meebrengt. Niet de meest uitdagende klus voor bevlogen ondernemers, die het liefst alle tijd in hun corebusiness steken.
De MKB’er moet zich bovendien steeds afvragen: hoe ver moet ik gaan om openstaande facturen te innen en wegen de kosten wel op tegen het te incasseren bedrag? Het MKB schrijft jaarlijks grote bedragen aan openstaande rekeningen af. Dit omdat klanten niet betalen, maar ook omdat met name kleine ondernemers zelf hun debiteurenbeleid niet goed op orde hebben.
Dit komt vaak doordat debiteurenbeheer ingewikkeld, maar vooral vervelend is. Een onderdeel van het ondernemerschap dat wordt beschouwd als noodzakelijk kwaad. De meeste ondernemers zijn goed in hun vak, maar meestal valt daar het financieel-administratieve niet onder.
Vaak gaat het al mis bij het opstellen van een simpele herinnering. Een voorbeeld hiervan is een herinnering sturen met de vermelding “eerste herinnering”. Dan weet de debiteur dus dat er nog een tweede achteraan komt en zal niet zo snel na deze eerste herinnering betalen. Veel kleine ondernemers hebben nooit geleerd om een consequent debiteurenbeleid te voeren. Ze zouden daar eigenlijk meer begeleiding bij moeten hebben, of een derde moeten inschakelen. Zaak is om er goed bovenop te zitten, voordat je het weet, verkeer je als ondernemer in de gevarenzone.
Positief nieuws is dat bedrijven onderling voor het eerst in jaren weer beter betalen. Alleen de Rijksoverheid blijft hier bij achter, sinds jaar en dag staat deze te boek als trage betaler, dat geldt ook voor veel gemeenten.
Ondernemers denken vaak dat het alleen bij grote bedragen interessant is om vorderingen aan een incassobureau over te dragen. Maar als je al die kleine facturen bij elkaar optelt, gaat het om enorme bedragen. IBNederland incasseert ook kleine vorderingen op “no cure no pay” basis, dus het kan alleen maar geld opleveren, zonder kostenrisico.
About The Author: Hans van der Schaft
More posts by Hans van der Schaft