De meeste rekeningen in het bedrijfsleven worden de laatste 2 dagen van de werkweek betaald, nl. 55%.

Op vrijdag is dit 29% en op donderdag 26%. Meestal worden dan ook meerdere rekeningen tegelijkertijd betaald. Het verdient dus aanbeveling om aan het begin van de week een debiteur te verzoeken om voor het weekend de openstaande facturen te betalen.

De betalingsmoraal is de eerste helft van dit jaar iets aan het verbeteren. Ruim 74% van de credit managers, blijkt uit onderzoek, vindt de betalingsmoraal in ons land redelijk tot goed. Ongeveer 40% van deze managers zien de termijn dat facturen openstaan dalen. Slechts 30% van de debiteuren betaalt niet binnen de betalingstermijn. Ook hoefden er minder vorderingen ter incasso uit handen gegeven te worden. Dit geldt vooral bij de grote bedrijven, bij kleine bedrijven en ZZP’ers zien we helaas nog een lichte negatieve ontwikkeling.

De zomerperiode is wel een periode waarin facturen traditioneel gezien langer onbetaald blijven. Bedrijven doen er dan ook goed aan om hier op in te spelen door bijvoorbeeld hun facturen eerder te sturen of een korting te geven als er voor de vakantieperiode wordt betaald. Een tip voor volgend jaar.