Door de verhoogde griffierechten worden wanbetalers minder gedagvaard.

Ondernemers vragen zich steeds vaker af of ze wel of niet achter een wanbetaler aangaan. En als de griffierechten dit jaar wederom worden verhoogd dan zal er waarschijnlijk weer een daling van het aantal rechtszaken plaats vinden.

Griffierechten zijn de kosten die iemand moet betalen aan de rechtbank voor het starten van een procedure bij de rechter. Bij uitwinning daarvan kunnen de kosten wel weer worden verhaald op de schuldenaar, maar dit neemt meestal wel enige tijd in beslag en in een aantal gevallen is er gewoon niets meer te halen bij de schuldenaar. Na een aantal verhogingen de laatste jaren is het aantal dagvaardingen met 20 procent gedaald, ondanks dat er meer facturen onbetaald blijven.

Vooral ondernemers in het MKB hebben last van de verhoogde griffierechten. De kosten om bijvoorbeeld bedragen van 500 tot 1.250 euro via de rechter terug te halen bedragen nu 462 euro alleen al aan griffierechten. Veel ondernemers maken dan een afweging ondanks dat ze in hun recht staan, om toch de wanbetaler vrijuit te laten gaan. De kosten zijn simpelweg te hoog en dit is een slechte zaak. Je zou altijd je recht moeten kunnen halen, ook al levert het economisch niet veel op, het zou geen hindernis moeten zijn om naar de rechter te stappen. Deze “perverse prikkel” is eigenlijk een beloning voor wanbetalers geworden.